Toegankelijk maken

Gang met daarop wegwijzer bordje naar stembureau

Iedereen met kiesrecht moet ook zelfstandig kunnen stemmen, vinden we bij Blinkink. En daarin staan we niet alleen: we hebben dit met zijn allen afgesproken in het VN Verdrag Handicap van 2016.

Kernwoorden in dat verdrag zijn autonomie en eigen regie. Sinds 2019 moeten alle stemlokalen in Nederland dan ook toegankelijk zijn voor iedereen met een beperking.

Blinkink houdt zich bezig met het op een laagdrempelige manier toegankelijk maken van evenementen, (zorg)organisaties en bedrijven, voor mensen met een visuele beperking. Dat doen we met doe-het-zelf geleidelijnen, trapmarkeringen en herbruikbare matten met geleidelijnen en -noppen. Blinkink is een dochteronderneming van TG Lining, al meer dan 22 jaar marktleider in geleidevoorzieningen in de openbare ruimte.

Voor mensen met een visuele beperking zijn stembureaus inclusief en toegankelijk, als zij volledig zelfstandig hun weg kunnen vinden naar de ingang van het stembureau, naar de stembureauleden om zich te legitimeren en hun stemformulier te halen, en ook naar het stemhokje en naar de stembus. Een van de manieren om deze zelfstandigheid te faciliteren is met (tijdelijke) geleidelijnen die met de taststok en de voet te voelen en volgen zijn. Met restzicht en gehoor is het repeterende ribbelpatroon van de lijnen goed volgbaar zijn. Daarmee zorgt u voor een veilige geleideroute, zodat de gebruiker helemaal zelfstandig zijn of haar weg vindt naar en binnen het stembureau. Dat is autonomie en eigen regie, en dat vinden we belangrijk bij Blinkink.

Inmiddels wordt vanuit de Kieswet voorzien in de nodige middelen voor mensen met een visuele beperking voor het uitbrengen van hun stem. Denk aan hulpmiddelen zoals de loep met verlichting; recht op hulp in het stemhokje van een persoon naar keuze en de mogelijkheid om iemand te machtigen, maar ook de toepassing van de stemmal met soundbox, waar inmiddels 37 gemeenten gebruik van maken. Tijdelijke geleidevoorzieningen zijn hier een sterke aanvulling op, en zorgen voor nog meer zelfstandigheid.

Wilt u uw stemlokalen toegankelijk maken en hebt u daarbij hulp nodig? Bel ons! Blinkink doet op aanvraag aanbevelingen op maat over het toegankelijk maken van stembureaus. We hebben antwoord op al uw vragen, zoals hoe markeert u de entree? Hoe legt u geleidelijnen? Welke geleidelijnmatten hebt u nodig, en hoeveel? Waar legt u noppenmarkeringen? Wat zijn de richtlijnen? Waar moet u rekening mee houden? Aan welke eisen moet de geleideroute voldoen? En hoe houdt u tegelijk rekening met mensen die slecht ter been zijn? Haal de deskundigheid van Blinkink in huis en maak uw stemlokalen op een veilige manier toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Ja, ik wil hulp, bel mij!

https://toegankelijkeverkiezingen.nl/contact